Pónilovaglás – hány év a korhatár?

pónilovaglás

A pónilovaglás természetesen elsősorban kisgyerekeknek ajánlott. Vannak persze magasabb és erősebb testalkatú pónik, mint például a Welsh póni, amely akár a 150 centis magasságot is megütheti.

Ennek ellenére hosszútávon nem ajánlott ezeknek a póniknak a lovaglása, hiszen egészségügyileg tönkreteszi őket a nagy súly. Hát és gerincproblémáktól kezdve a patákig, a betegségek bárhol megjelenhetnek.

A pónilovaglás elsősorban tehát nem korhatár, hanem súly függő! A súlykorlátot pedig általában a ló súlyának a 20%-ban szokták megállapítani – tehát egy 400 kilós ló maximum 80 kilós embert bír el. Maximum! A pónik átlagosan úgy 250 kilót nyomnak, ami azt jelenti, hogy 50 kilónál nem lehet nehezebb a gyerek.

Ez azonban tényleg a maximum érték, érdemes tehát ennél valamivel lejjebb tenni ezt a határt, hiszen a ló egészsége a tét.

pónilovaglás

„Kinőttem a lovam! Mi tévő legyek?”

Sajnos a póni vásárlásnál ezzel számolni kell, és ha csak nem akarod a kert ékes díszeként, esetleg földi munkára, barátként tartani, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha eladod. Egyes pónik megélik akár a 30-35 évet is, így bátran merem állítani, hogy egy póni akár 4-5 ember gyerekkorát is varázslatossá teheti.

Ha a kinőtt ló nem saját volt, akkor valamivel könnyebb és egyszerűbb döntést hozni – ideje váltani. Az egyébként sem jó, ha egy lovas egy lovon tanul meg lovagolni és más lovon aligha ül. Ha saját lovad van, akkor is időnként ülj át másik lóra, hogy ne ess ki a gyakorlatból – minden ló más személyiség, így mások a szeszélyei, a szokásai is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*