Mi a teendő, ha a gyerek fél a lótól?

fél a lótól

Előfordul, hogy a szülő hallott a lovaglás lenyűgöző hatásáról és szeretné, hogy a gyermeke is lovagolhasson, a kislány vagy kisfiú azonban fél a lótól. Sőt mi több, retteg, a szülő mégis a lovardához fordul.

Mi a teendő, ha gyerek fél a lótól?

A lovaglástól vagy magától a lovaktól való félelem teljesen normális dolog, hiszen egy több mázsás állatról van szó, amelyről ráadásul még nagyot is lehet esni, ha úgy adódik. Ha a gyerek fél a lótól, akkor bizony nincs mit tenni, meg kell várni, hogy kicsit érjen még a feladathoz. Lehet, hogy ez az idő soha nem fog elérkezni és örök életében tartani fog ezektől a hatalmas patásoktól. Erőltetni azonban hatalmas hiba.

fél a lótól

A félelem gyűlöletté válik

Lovagoltatni csak abban az esetben szabad, ha egy csepp félelemérzet sincs a gyerekben. Ennek több oka van. Egyrészt a félelem egy idő után gyűlöletet válthat ki a gyerekből és bár lehet, hogy később önként kérte volna, hogy hadd mehessen ló közelbe, de a kényszer hatására ezzel teljesen megutáltathatja az egyébként gyönyörű sportágat.

A ló érzi, ha félnek tőle

Másrészt, ha a gyerek fél a lótól, akkor azt a ló is megérzi. Ez pedig nem éppen szerencsés dolog, mert egy dominánsabb ló ezt a helyzetet nagyon könnyen kihasználhatja. Egy idő után elkezdi feszegetni a félelemtől ideges ember határait, és ha látja, hogy megtehet szinte bármit, akkor meg is fogja tenni. A ló szereti a könnyű megoldásokat, kibújni a munka alól – ha a feladatot nem élvezi, akkor a könnyű helyzeteket kihasználja.

A félelem kihatással van a testre is

Honnan tudod, hogy egy ember fél? Egyrészt összehúzza magát, remeg, lassú és bizonytalan mozdulatai vannak. Ezek azok a dolgok, amelyeket lovak közelébe teljes mértékben kerülni kell. A ló határozottságot, érthető és magabiztos utasításokat vár a lovasától. Ha a gyermek remeg, mint a kocsonya és összehúzza magát, azzal egyrészt akaratával ellentétes utasítást ad a lónak, másrészt össze is zavarja a patást.

Mi a teendő, ha a gyermek fél a lótól?

A legjobb, amit tehetsz, hogy vársz, amíg esetleg elmúlik a félelme. Mutass neki lovas filmeket, mesélj neki lovas történeteket, vidd el egy tanyára és messziről ismerted, hogy milyen csodálatos állatok.

Jó, ha megbeszéled vele azt is, hogy mi váltotta ki belőle a félelemet, mi az, ami megijeszti. Ha tudod, hogy mi az ok, akkor sokkal jobban megértheted a problémát és hamarabb fogsz megoldást találni a helyzetre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*