Gyermek lovagoltatás pónin vagy lovon?

A szülőket sokszor foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon elég nagy-e már a gyermek, hogy felüljön egy „nagy lóra” vagy válasszák inkább a póni lovaglást. Mi a különbség és melyiket ajánlott választani?

A gyermekek lovagoltatására minden esetben olyan lovakat választunk, mi oktatók, amelyek arra alkalmasak. Ezek a lovak vagy már idősebbek vagy természetükből adódóan nyugodtak, barátságosak és rossz szokásoktól mentesek. Hiszen természetes, hogy egy rugós, harapós, vad paripát nem fogunk egy törékeny gyerek közelébe engedni.

Az, hogy pónit vagy nagy lovat szeretnétek tehát ne ez határozza meg, hiszen mindkét esetben ugyanaz a válasz – teljesen jó természetű mindkettő.

A póni lovalás előnyei

Gyerekek számára a póni azért ideális, mert sokkal több mindent meg tud rajta tanulni. Hiszen feléri! A csutakolást, akár még a nyergelés alapjait is elsajátíthatja, míg egy nagy ló esetében erre szinte esély sincs.

A pónira magától is fel tud szállni a gyerek, hiszen a kengyelbe könnyedén be tudja illeszteni a lábát, míg egy nagy ló esetében segítségre vagy fellépőre szorul.

Előnye még, hogy kis lóról, kisebbet esik az ember. Hiába, a legnyugodtabb lóról is le lehet esni és nem feltétlenül a ló megijedéséből adódhat a probléma. A lovon például könnyedén el lehet veszteni az egyensúlyt és számos olyan tényező van, ami esést eredményezhet.

Erre egyik lovas oktató sem vállal garanciát – aki lovagolni szeretne, annak sajnos számolnia kell vele, hogy bizony, egyszer le fog esni.

póni

Miért jó a „nagy ló”?

A gyermek, ha már kiskorában is nagy lovon tanul, akkor megszokja annak méreteit, ütemét és nem lesz kihívás, nem fogja félelemmel eltölteni egy kétszer-háromszor akkora ló látványa ahhoz képest, mint amit megszokott.

A nyergelésen és fellépésen kívül igazából nincs akkora nagy különbség. Mindkettőn tökéletesen el lehet sajátítani a lovaglás alapjait és ha a gyermek megfelelő lovas felszerelésben érkezik az oktatásra, akkor egy esetleges balesetet is sérülések nélkül meg lehet úszni.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*