Első lovas edzés gyermekednek – ismerkedés a lóval

edzés

Aki még soha nem volt igazán ló közelébe és lovardát is csak messziről látott, jogosan teheti fel a kérdést gyermeke beíratáskor, hogy mégis miből fognak állni az első edzések?

Legyen szó igazán kicsi gyermekről vagy tízéves körüli gyerekről, egészen biztos, hogy futószáron fog kezdeni. Az, hogy pónit vagy nagy lovat kap az edzés szempontjából szinte teljesen mindegy, de egyébként egy másik cikkünkből megtudhatod azt is, hogy milyen különbségek vannak a kettő között.

Az első pár lovas edzésnél a gyermek még csak ismerkedni fog a lóval. Szoknia kell a ló közelségét, azt hogy milyen magas, hogy ilyen a mozgása, azon belül is az üteme.

Az első lovas edzéseken nagyrészt lépésben fog folyni az oktatás. Az ügetésre csak később kerül sor, amikor a gyerek már megismerkedett néhány alap dologgal.

edzés

Egészen biztosan kérni fognak a gyermektől olyan tornagyakorlatokat, amely lovon is könnyen megvalósítható. Például ölelje át a ló nyakát vagy feküdjön teljesen hátra. Engedje el a szárakat vagy a nyeregkápát és végezzen karkörzéseket. Ezek a gyakorlatok mind-mind arra szolgálnak, hogy a gyerek azontúl, hogy megbarátkozik a lóval, megtanulja, hogy hogy maradhat meg stabilan a nyeregben.

Egy pár edzés követően biztosan lesz olyan feladat is, hogy meg kell fordulnia a nyeregben, vagy el kell bújna a ló oldalán úgy, hogy az edző a kör közepén állva ne láthassa a gyermeket. Ezek mind-mind szórakoztató feladatok, de egyre nagyobb kihívások elé állítja a gyermeket, ezáltal fejlődik az ügyessége és az egyensúlya is.

A helyes ülés és az irányítás elsajátítása

Szintén az első pár óra feladatai közé tartozik, hogy az oktató pontosan megmutatja a lovas számára a helyes ülést. Azt, hogy mire kell figyelnie: húzza ki magát, nyomja le a sarkát, fogja helyesen a szárakat, nézzen oda, ahova megy és így tovább!

A futószáras feladatok közé tartozik, hogy a gyerek megtanulja a ló alapvető irányításának technikáit. Természetesen az első feladatok közé fog esni, hogy mit kell tennie, ha a ló megugrik valamiért. Hogyan állítsa meg? Hogyan forduljon vele? Ezen felül pedig számtalan olyan apró feladatokat fog kapni, amelyek egy idő után automatikussá válnak a gyerek számára.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*